Hingstedag 2009

Vinderne 2009

Vinderne 2009

De flotte hingste skinnede om kap med solen i de skønne omgivelser lørdag den 4. april 2009, hvor 18 repræsenterede hesteracer viste sig fra sin allerbedste side på det lækre ridecenter Stald Touggard i Viborg. HingsteNet.dk portalen fik ideen til en årlig fælles hingstedag for alle racer tilbage i 2006 og interessen er vokset støt år for år.

Newforest hingsten Horsemosens Navarone er en tilbagevendende deltager og deltog derfor for 4. gang i showet. I år havde hans Ejer Camilla Rosenlund, Sjælland lavet aftale med Alex & Co. fra Bjerringbro, som deltog i finalen for Talent 2008 om at deltage i Showet sammen med hendes hingst. Alex gav den som et dansende Michael Jackson Show, mens Horsemosens Navarone blev redet i takt til musikken af sin rytter Anja Hansen. Horsemosens Navarone deltog også i et andet show på dagen ledsaget af Elvis Presley alias Johnny Hansen.

Flere af hingstene havde lavet et specielt show til dagen, som publikum kunne stemme på. Vinder af showklassen med titlen ”Blomsterhesten ”blev OX-araber hingsten Mai-Tai OX ejet af Starhorse v/Lisbet Bo i Grindsted.

Bedste pony hingst blev Danmarks første guldmedaljehingst BonBon fra Tina Nissen i Havndal. Den 4 årige hingst har vundet stort set alle de opgaver den er blevet budt og der var stor klapsalve til de fantastiske gangarter hingsten viste på hingstedagen.

Fra Fyn fik kom der fornem besøg af Pura Raza Espanola hingsten Ebano LXXI, som blev flot redet af sin ejer Maybritt Rønn fra stutteri El Falcon i Otterup. Ebano vandt titlen som bedste store hingst.

Den lille shetlænder hingst Remco V.D. Kastanje fra Aastrupgaard v/Margit Jensen i Møldrup vandt alles hjerter i løsspringning hvor den uden tøven trak godt på springene. Den vandt titlen for bedste spring.

De øvrige hingste viste sig godt både i dressur og springning, ikke mindst frederiksborgerhingsten Stormosens Vivaldi fra Hans Jørgen Dam i Kibæk, som viste sikker springning med rytter og gode takter i dressur. Der var derfor også høj stemning da 4 hingste dystede på én gang i ridehallen i publikums gangartes bedømmelse. De 4 hingste bestod foruden af Stormosens Vivaldi også af DSP-hingsten Bonbon, fjordhingsten Donau Tidselbjerg fra Helena Eriksen i Ørsted og fremvist i mønstring frederiksborgerhingsten Milton Skyttegaard fra Verner Møller Laursen i Asferg. Milton blev flot mønstret af Tonny Landkveld i Farsø, som med kyndig hånd først fik hingsten i hænder kort tid før.

Tonny Landkveld havde også forberedt 3 super gode shows til publikum med 5 sorte frieser heste og en sort fell-pony. Det første show viste Tonny kunsten i at stå på et bræt bag efter en frieser, som planede banen i ridehallen og ellers blev frieserne vist for lange linier. Det andet show forstillede 4 Daltonbrødre i stribede dragter på ledsaget udgang overvåget af en fangevogter til hest. Afslutningsvis viste Tonny Landkveld og hans medpassager et tospand friesere i fin stil i ridehallen. Efter et par runder blev passageren syg og faldt af vognen. Hurtigt kom der en ridende lægevagt, som lagde passageren i aflåst sideleje og tilkaldte en hesteambulance med to ambulancefolk, som sørgede for at den tilskadekomne blev bragt sikkert af sted med fuld udrykning.

Af nye repræsenterede racer havde publikum den glæde at se Boulonnais hingsten Pequo fra Tina Gundersen i Padborg. Han blev fremvist både for lange liner og under rytter og viste et umådelig godt temperament. Publikum fik lejlighed til en ridetur på hingsten efter showet. Der er ikke mange Boulonnais heste i Danmark endnu, men med den nystiftede forening i 2009 vil der klart ske mere på den front.

En anden ny race i Danmark som vi fik set til hingstedagen var Schleswiger hingsten Torsballig som flot fremført af sin ejer Niels Jørgen Ramsdal i Tjele for vogn. Også her er der stiftet en ny forening med Dansk Schleswiger forbund.

Det blev også til en særdeles flot opvisning udendørs i forårssolen med Paint Horse hingsten Kenos Audacious Seven som i daglig tale kaldes for ”Skovturshesten fra Texas”. Han blev fremvist af medejer Tina Olesen i Give. Her var der aktion for alle pengene og westernridning i topklasse.

Haflinger racen var også repræsenteret på dagen i form af hingsten Almbue-D ejet af Ina Toldbod fra Jerslev J. Han blev vist både i dressur og springning og dermed er haflinger racen bevist som mere og mere brugshest end kørehest.

Et fin eksemplar af Pinto racen med fremvisning af hingsten C-durs Pacific fra Heidi Telgenhof, Viborg, viste en stor kapacitet i løsspringning.

Barock Pinto avlen med en høj andel af frieser blod vinder frem i Danmark og vi havde den glæde at se 2 flotte eksemplarer til hingstedag. Den kun 5 årige sorte Manolito blev fremvist for vogn af sin ejer Ove Madsen, Vejen som til daglig bruger ham til både 2-spand og 4-spand og det kan man godt selv om man er hingst. Det vidner om et godt sind hos den hesterace. Den anden repræsentant Bonte Niro ejet af Lene og Jan Rue fra Gørding, var fuld af numre og viste særdeles gode takter løs i ridehallen og i løsspringning.

Anita Spangbo i Farsø viste selv sin OX araber hingst Saam-a-li frem både i dressur og springning med rytter, selvom hun har et handicap. Hun klarede det i fin stil, men som sidste rytter på dagen blev anstrengelserne lidt for meget, så hun besvimede kort tid efter springklassen og måtte en tur på sygehuset. Anita er meldt frisk igen og vi fryder os over de mange gode billeder fra hendes og hingstens opvisning.

For andet år i træk blev en sjælden hesterace vist og ene hoppe i blandt alle hingstene var Tennessee Walking Horse hoppen I’m Gold and Dangerous”, i daglig tale kaldet for “Dixie” er en 9 årig hoppe, af racen Tennessee Walking Horse. Hun er importeret fra USA i 2007 og i 2008 blev hun vist frem i Danmarks første TWH-show til HingsteNet´s hingstedag den 26. april i 2008. Der er ca. 15 Tennessee Walking Horses i Danmark, så racen er endnu ikke så udbredt i landet. Hoppen blev fremvist af Lykke fra Videbæk.

Et meget spændende indslag som virkelig trak opmærksomhed var Anne Kirstens, Esbjerg Horsemannship show med frieserhesten Folkert. Han blev blandt andet vist med rytter på et lille spring uden brug af bid og var i øvrigt helt i harmoni med Anne Kirstens mindste vink. Anne Kirsten viste med sin optrædning hvordan samarbejdet mellem hest og rytter kan blive let og ubesværet, når man gennem respekt og tålmodighed får hesten helt ind på livet.

Du kan bestille en dvd fra hingstedagen 2009 i Viborg – den koster kun 150,- kr. inkl. moms og porto. Send en mail til info@hingstenet.dk med dit navn og adresse og indbetal beløbet på konto: 9336-0000403245, så sender vi den til dig med posten.